Wat is Mede

De kruiswoordpuzzelaars kennen de naam vaak wel. ‘Een honingdrank met vier letters?’. Mede!
Vakantiegangers die richting de Balkan gaan, kennen vaak ook de heerlijke honingdranken die veelal in kraampjes langs de weg verkocht worden. Met name in Slovenië en Kroatië.
Op kerstmarkten in Duitsland ontbreken ook nooit de kramen met verwarmde Mede. Ook in de betere slijterijen vindt je vaak wel een paar flessen.

Je hebt Mede en mede.

Net als bij wijn heb je ook verschillen in Mede. De ene Mede is de andere niet!
Van snel gegist en nagezoet met (teveel) honing en daardoor vaak te zoet en flauw van afdronk tot lang gerijpt voordat er gebotteld wordt. Door het langere rijpen ontstaan er smaaktonen die subtieler van smaak zijn. Met een vleugje honingsmaak en daardoor lekkerder van smaak. Een goede Mede is een verrassend lekkere drank. Mits goed bereidt! Zo rijpt onze Mede altijd minimaal 1 jaar.

Gemeengoed is Mede in Nederland echter nog niet. En dat is jammer want goede Mede is dus een verrassend lekkere drank!
Wel wordt de drank steeds meer gewaardeerd door Bourgondiërs en fijnproevers. In Duitsland heb je Mederijen waarin de ‘Kellermeisters’ hun eigen fameuze recepten brouwen. De eerste Mederijen zijn ook in Nederland een feit en op bepaalde festivals vloeit de Mede al ruimschoots.

Maar wat is dan nu eigenlijk Mede?

Het is geen (honing)wijn! Omdat alleen de drank die gemaakt is van druiven de naam ‘wijn’ mag voeren. Bovendien is honingwijn, wijn dat aangelengd is met wat honing, om een honingsmaak te krijgen.
Wat Mede wel is, is in de basis redelijk eenvoudig.
Mede is namelijk ‘een drank gemaakt van honing, water en natuurlijke gist, die d.m.v. vergisting ontstaat’.
Het alcohol percentage ligt tussen de 9% en 15% afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid honing.

Daarnaast kunnen er allerlei toevoegingen aan de Mede worden toegevoegd zoals fruit (De Mede heet dan Melomel) en/of kruiden/specerijen. Er kan oneindig worden gevarieerd en zodoende ontstaan er allerlei heerlijke variaties.

De basis Mede is echter qua smaak afhankelijk van de honingsoort die is gebruikt. Bijen verzamelen de honing. De afhankelijkheid van de smaak zit hem in de soorten, de verhoudingen van bloemen die de bijen bevliegen en de plek waar de nectar vandaan gehaald wordt. Zo heeft voorjaarshoning bijvoorbeeld een zoete smaak en lindehoning een zachte smaak. 

Houdbaarheid.
Mede is ongeopend zeker enkele jaren houdbaar. Mits de Mede koel bewaard wordt en bij voorkeur de fles rechtop wordt gezet. Door rijping wordt de Mede over de jaren heen nog voller van smaak en nog lekkerder.