Serveertips

Mede kan zowel verwarmd- (op een koude winterdag) als koud (op een zwoele zomeravond) gedronken worden.

Bewaren.
Bewaar de fles op een koele, donkere plaats. Niet schudden. Een geopende fles is, mits direct weer afgesloten, nog enkele maanden houdbaar.
Als gevolg van het natuurlijke rijpingsproces kan er droesem op de bodem voorkomen. Laat de fles voor gebruik enige tijd rechtop staan en schenk rustig in.

Warm of koud;

– Koud drink je de Mede het beste op een temperatuur van ongeveer 16 graden celsius. Bewaar de fles in de koelkast en schenk tijdig en rustig de glazen in, en laat de glazen dan eerst enkele minuten rusten. Drink de Mede dan uit een wijnglas.

– Warm drink je de Mede het beste op een temperatuur van ongeveer 50 graden, niet warmer omdat dat de smaak niet ten goede komt. Opwarmen in een magnetron kan door de Mede in een glas maximaal 30 seconden op 750 watt te verwarmen. Drink warme Mede bij voorkeur in een whiskey glas.

Lekker bij;

Mede is goed te combineren met een kaasplankje (geitenkaas bijvoorbeeld of geroosterde halloumi kaas). Verder is Mede lekker te drinken bij vanille ijs, bij noten, bij chocoladetoetjes, bij rood/wild vlees (lever) of door een stoofpotje met bijvoorbeeld wildzwijn. Bij paddenstoelen, bij vis, kortom eigenlijk bij heel veel!

Ook kan Mede gebruikt worden als basis voor marinade, een glas mede met daardoor 2 lepels honing geroerd en marineer daar fruit of vlees mee.

Mede kan zowel als aperitief- als ook als digestief dienen, maar kan ook prima als een wijn gedronken worden op een zwoele zomeravond of bij een knapperend haardvuurtje.

Ook als onderdeel van cocktails is Mede uitermate geschikt!