De Mederij

Kleinschalig en ambachtelijk.

Mederij ‘Het Ruige Land’ is kleinschalig en ambachtelijk, opgericht door Ronald Bruining, Imker en Specialist- & Keurmeester Bijenproducten en al enige jaren ‘Mede Blander’. En met enig succes.
In 2016 kreeg zijn Mede het predikaat ‘mooiste Mede’ en het cijfer 10 tijdens een keuring van honingproducten van het Bijkersgilde.
In 2018 behaalde de Mede het cijfer 9,5 en het predikaat ‘Uitstekend’.
Er wordt mooie heldere Mede gemaakt met een zacht zoete smaak.

De positieve reacties op de smaak van zijn mede gaven de inspiratie om meer mensen kennis te willen laten maken met deze historiche drank.

Wat ooit begon als een nieuwe hobby, het imkeren, is inmiddels uitgegroeid tot een eigen hobby Mederij waar op ambachtelijke wijze Mede wordt bereid. In de Mederij wordt Mede bereid in kleine en wat grotere batches.

De Mede krijgt een lange rijpingstijd, geduld is hier een schone zaak.
Daarnaast speelt de bekwaamheid van de blander een rol in het proces. En het gebruik van de juiste, kwalitatieve ingrediënten; water, goede gist en de beste honing!

De Mederij werkt met honing rechtstreeks van eigen bijen, aan huis geslingerd en gerijpt, als de basis van de Mede.
Er worden geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd.

In tegenstelling tot de Mede (massaproductie en ook vaak honingwijn genoemd) die men op kerstmarkten e.d. vaak schenkt en die wordt bereid volgens de snelle/moderne methode, (Snel vergisten, verhitten om de gisting te stoppen, sulfiet toe te voegen en weer honing aan toe te voegen zodat de Mede erg (te) zoet wordt en daarna weer te filteren, zodat binnen 4 maanden dergelijke Mede al in de fles zit), daar doet Het Ruige Land het kleinschalig en authentiek.

Mederij Het Ruige Land werkt dus op de ambachtelijke wijze en de Mede staat daarom minimaal één jaar, en meestal zelfs langer, rustig te gisten in het vat of in de bol fles onder een waterslot. Daardoor kan de Mede optimaal uitgisten, wat de smaak ten goede komt. Als de gisting uiteindelijk gestopt is en de Mede helemaal helder is wordt er pas gebotteld.
Zo ging het al eeuwen en zo gaat het bij ons nog steeds!

Kwaliteit boven kwantiteit.

De Mede is afhankelijk van het seizoen en de honing die de bijen verzamelen, het ene seizoen een mooie lichtere honing met frisse tonen en het volgende seizoen weer donkere honing met een wat meer kruidige smaak. Honing is ieder seizoen en ieder jaar anders en daardoor ook de smaak van Mede. Als basis is er ieder jaar wel de standaard Mede op basis van voorjaarshoning van wilgen, paardenbloemen en fruitbloesem met een vrij constante zacht zoete smaak. Daarnaast allerlei variaties met meer of minder zoetere tonen en een variatie aan kleur en alcohol percentage. Puur natuur in een fles.

Afhankelijk van weersgesteldheid, de gezondheid van de bijenvolken en het jaargetijde wisselt het aanbod van Mede. Hierdoor moeten wij u soms teleurstellen als een batch alweer op is. Maar het wachten op een volgende batch is altijd het wachten waard. Want Mede blijft een heerlijke drank en combineert uitstekend. Of het nu bij (schapen)kaas, vlees, vis bij ijs of gewoon lekker bij de openhaard gedronken wordt.